De Bevalling

Je bepaalt zelf waar je wilt bevallen, maar natuurlijk helpen wij je graag bij het maken van een keuze. Waar je ook bevalt, wij zijn er voor je.

Vroegtijdige inzet kraamverzorgende

Bij een thuisbevalling of een bevalling op de open verloskamer bestaat de mogelijkheid om ‘Vroegtijdige Inzet Partus Ondersteuning’ te verlenen. Dit wil zeggen dat de verloskundige, in overleg met jou, de kraamverzorgende al tij­dens de ontsluitingsfase oproept (bij de eerste weeën). Zij is opgeleid in het bieden van onder­steuning en begeleiding, zodat jij en je partner zich optimaal kunnen voorbereiden op de beval­ling. Het geeft een veilig en zeker gevoel als er iemand in huis is, die op professionele wijze kan ondersteunen en jouw wensen als uitgangspunt hanteert.

Thuis bevallen

Wanneer je kiest voor een thuisbevalling, wordt de bevalling gedaan door de verloskundige. De verloskundige roept de kraamverzor­gende op voor partusassistentie. De kraamver­zorgende treft voorbereidingen, ondersteunt, begeleidt en verzorgt je vlak voor, tijdens en kort na de bevalling. Zij werkt daarbij samen met de verloskundige. Na de geboorte van de baby geeft de kraamverzorgende de noodzake­lijke zorg en begeleiding aan de kraamvrouw en controleert de baby.

Bevallen in de open verloskamer

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft open verloskamers waar je onder bege­leiding van je eigen verloskundige kunt bevallen.

Je gaat vlak voor de bevalling samen met je verloskundige naar het ziekenhuis en erna weer meteen naar huis. Je verloskundige geeft aan wanneer de kraamverzorgende kan worden op­geroepen. Zij zal je tijdens de bevalling in het ziekenhuis ondersteunen en daarna eventueel met je meegaan naar huis.

Beval je in een van de open verloskamers van het ziekenhuis (bijvoorbeeld in Heerlen, Maastricht of Venlo)? Dan is het raadzaam dat jij of je partner zo snel mogelijk na de bevalling contact met ons opneemt. Wij spreken dan met je af wanneer onze kraamverzorgende bij jou thuis aanwezig zal zijn. Indien je de nacht in het ziekenhuis blijft, bel dan ‘s morgens tussen 07.00 – ­07.30 uur om de bevalling door te geven en afspraken te maken.

(Poli)klinisch bevallen in het ziekenhuis

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, wordt de bevalling gedaan door de dienstdoende arts in het ziekenhuis. De kraamverzorgende komt naar je toe, wanneer je naar huis gaat. De medewer­kers in het ziekenhuis informeren je vooraf wat je mee dient te nemen, o.a. zorgverzekerings­bewijs, inschrijvingsbewijs voor kraamzorg en de zwangerschapskaart. Bel ons zodra je weet wanneer je naar huis gaat. Wij kunnen dan de kraamzorg regelen.

Gebruik maken van vroegtijdige inzet van de kraamverzorgende?

Schrijf je vandaag nog in voor een gerust gevoel

Om gebruik te maken van de Vroegtijdige Partus Ondersteuning (VPO) dien je je tijdig in te schrijven bij Geboortezorg Limburg. Geef jezelf een gerust gevoel en schrijf je direct in. Dit kan telefonisch of direct online via deze website (binnen 10 minuten is alles geregeld). 

Speciaal voor jou: E-book Wiegwijs cadeau

Hierin lees je alles wat je nodig hebt voor, tijdens en na je zwangerschap.

Tijdens je zwangerschap komt veel op je af. Geboortezorg Limburg heeft alle
belangrijke informatie die je moet weten voor, tijdens en na je zwangerschap samengevoegd in een praktisch E-book. Hierin vind je antwoord op vragen als:
waar ga je bevallen? Wat houdt kraamzorg in? Wat heb je nodig voor je baby? Hoe ziet eventuele nazorg eruit? Een onmisbaar boek voor iedere (aanstaande) moeder.

Vul hieronder je e-mailadres in en wij sturen het E-book direct naar je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.