Het is een prachtige zoon met alles erop en eraan. Tien tenen, tien vingers en zo ontzettend mooi. Gelukzalig ligt mama bij te komen van de bevalling. Papa belt de familie en iedereen is blij.  Een tijdje later staat er plots een kinderarts aan het bed, hij wil de kleine onderzoeken en komt later op de dag nogmaals terug. “Uw kind heeft het syndroom van down “zegt hij. Wat er verder gezegd wordt gaat langs hen heen. Ze kijken elkaar aan. Hoe kan dit? Hij is zo perfect en zo ontzettend mooi.

Een dag later mogen ze het ziekenhuis verlaten en sta ik op de stoep. Ik bewonder de kleine baby en al snel ervaren we een klik tussen ons.  Ik begrijp het als het gezin wil praten, ik snap het als ze stil en alleen willen zijn en laat hen huilen als dat nodig is. Op het geboortekaartje staat de tekst: “een bijzonder kindje is ons gegeven, welkom in ons gezin”. Ze hopen dat de mensen begrijpen dat het kindje niet helemaal gezond is.

Papa gaat naar de supermarkt. Hij gaat bewust naar de kassa waar de medewerkster zit die alles van iedereen weet. Het is een klein dorp en er zal zeker gepraat worden. Hij legt de beschuiten en blauwe muisjes op de toonbank en roept: “onze zoon is geboren en hij heeft het syndroom van down”, de kassajuffrouw is stil en ook de rij mensen die achter hem staat weet even niet wat te zeggen. Voorzichtig wordt hij gefeliciteerd.

Thuis vertelt hij zijn verhaal.  Ik zet een grote pot koffie en luister. Wat een mooi gezin en wat is dit kindje in een warm nest terecht gekomen.

Over de auteur

Marga Simons

Marga Simons

kraamverzorgster, screener, ambassadeur en blogger

Als jong meisje deed ik niets liever dan schrijven. Daarnaast maakte ik gedichtjes. Ik begon met schrijven en dichten toen ik 10 jaar oud was. Voor mij was en is het een uitlaatklep. In mijn werk als kraamverzorgster en screener, kom ik vaak van alles tegen. Leuke grappige dingen, mooie en ontroerende momenten en ook gezinnen die ik niet snel zal vergeten. Vaak dacht ik: “daar moet ik eens over gaan schrijven”. Vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en ben ik begonnen met het schrijven van blogs. Het biedt een kijkje in de mooie bijzondere wereld van de kraamzorg. Inmiddels schrijf ik blogs over dat wat ik zelf meemaak en wat collega’s tegenkomen. Ik wens je heel veel leesplezier!

Onze certificeringen.

Bij Geboortezorg Limburg maak je de juiste keuze. Onze kraamverzorgenden voldoen niet enkel aan de wettelijk verplichte certificeringen maar hebben ook diverse extra opleidingen gevolgd.