Haar naam was Krullenbol

 

Ze was bewust een alleenstaande moeder en had het goed voor elkaar. Een eigen huis, een baan en veel hulp van familie. Zij kwamen haar dagelijks helpen tijdens de zwangerschap en toen de baby geboren was. Het was haar tweede kindje en ik mocht als kraamverzorgende bij haar gaan werken. Ik werd hartelijk ontvangen door oma en een aantal tantes. Eten stond op het fornuis te pruttelen en het rook heerlijk in huis naar de vele kruiden die er gebruikt werden. Ik werd dan ook meteen uitgenodigd om te gaan zitten en te eten. Heel lief maar graag wilde ik eerst mama en de baby zien en verzorgen. Met de belofte dat ik echt zou proeven van hun kip met specerijen, de rijst en de groenten mocht ik naar boven. Mama lag in bed, een prachtig kindje op haar arm. Donkere gekleurde huid en zwarte haren die nog plakten op haar hoofdje van de bevalling. Het kindje was misselijk en spuugde veel, we besloten het eerste badje pas een dag later te doen zodat haar maagje een beetje tot rust zou komen.

Zoals beloofd ging ik, nadat mama verzorgd was en lekker met de kleine meid ging slapen naar beneden om te eten. Er werd een groot bord voor me neergezet en vol trots kreeg ik uitleg over dat wat op mijn bord lag. Eerlijk is eerlijk het smaakte verrukkelijk en oma lachte toen ik veel complimenten uitdeelde.

De dag erna ontmoette ik grote zus, ze was 3 jaar en wilde overal bij zijn. Dat de baby die dag dan ook in badje ging was voor iedereen een feest. Ik zeepte de haren in van de kleine meid en tilde haar in badje. Terwijl ik haar haren goed uitspoelde zag ik wat er gebeurde. De platte haardos veranderde in allemaal piep kleine krulletjes. Het was geweldig mooi om te zien. Na afloop droogde ik haar af en toen was de krullende haardos nog beter te zien. Wat was ze mooi en ik doopte haar om in “krullenbol”. De rest van de week hield ze deze naam en toen ik na 8 dagen afscheid nam kreeg ik een mooi fotolijstje met haar foto erin. Krullenbol keek me achter het glas met grote ogen aan, “bedankt” stond erbij geschreven, “veel liefs van Krullenbol”.

 

Marga Simons.

 

 

 

Over de auteur: Marga Simons

Over de auteur: Marga Simons

Ik ben Marga, kraamverzorgster, screener, ambassadeur en blogger bij Geboortezorg Limburg.

Als jong meisje deed ik niets liever dan schrijven, ik had veel penvrienden die minimaal een keer per week post van mij ontvingen. Daarnaast maakte ik gedichtjes. Ik begon met schrijven en dichten toen ik 10 jaar oud was. Voor mij was en is het een uitlaatklep. In mijn werk als kraamverzorgster en screener, kom ik vaak van alles tegen. Leuke grappige dingen, mooie en ontroerende momenten en ook gezinnen die ik niet snel zal vergeten. Vaak dacht ik: “daar moet ik eens over gaan schrijven”. Vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en ben ik begonnen met het schrijven van blogs. Het biedt een kijkje in de mooie bijzondere wereld van de kraamzorg. Inmiddels schrijf ik niet alleen blogs over dat wat ik zelf meemaak, maar ook wat collega’s tegenkomen.

Ik wens je heel veel leesplezier!

Onze certificeringen.

Bij Geboortezorg Limburg maak je de juiste keuze. Onze kraamverzorgenden voldoen niet enkel aan de wettelijk verplichte certificeringen maar hebben ook diverse extra opleidingen gevolgd.