Op de website van het RIVM www.rivm.nl  vind je alle benodigde informatie over een goede (hand)hygiëne. Ook staan hier handige vragen en antwoorden over het coronavirus.

Intake-gesprekken

Intakegesprekken worden uitgevoerd middels een huisbezoek. Voorafgaand aan een intake aan huis wordt een triage uitgevoerd. Indien er een (verdenking op) Covid-19 in het gezin is wordt de intake uitgevoerd middels beeldbellen.

Houd er rekening mee dat het advies vanuit onze brancheorganisatie kan wijzigen als het risiconiveau in de regio aangepast wordt.

Informatie voor degene die net bevallen zijn of waarbij de uitgerekende datum nadert.

Voor het leveren van de kraamzorg als je straks bevallen bent volgen wij de Covid19-richtlijnen van GGD, het RIVM en onze brancheorganisatie.

Omdat we streven naar een zo veilig mogelijke leefomgeving voor jou als zwangere of prille ouders én een veilige werkomgeving voor onze medewerkers vragen wij je het volgende:

 • Om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden adviseren wij de basisregels geldend voor iedereen in Nederland op te volgen:
  • was je handen
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi ze daarna weg – schud geen handen
  • vermijd drukte
 • Vermijd contact met mensen met recent ontstane koorts of luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid en verkoudheid). Vraag familie en kennissen om bij koorts of klachten niet op bezoek te komen.
 • Bij aanvang van de zorg zal er geïnformeerd worden naar de aanwezigheid van klachten die verband hebben met Covid-19. Bij klachten vragen wij een zelftest uitvoeren.
 • Heb je zelf of een gezinslid koorts (38° C. of hoger) of een van de volgende luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid), meld dit dan vóór de komst van onze medewerker aan Geboortezorg Limburg. Ook wanneer het een intake betreft.
 • Ontstaan er klachten gedurende de zorg, bij u of een gezinslid, vragen wij een zelftest uitvoeren.

Op de website van het RIVM (www.rivm.nl) vind je alle benodigde informatie over een goede (hand)hygiëne.

Indien je geen toegang hebt tot internet, kun je met vragen terecht bij de landelijke corona-infolijn, telefonisch bereikbaar op 0800 – 1351.

Toelichting gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Zorgpersoneel dient altijd de algemene richtlijnen te volgen; geen handen geven, was de handen met regelmaat, hoest en nies in de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Daarnaast volgen wij de hygiënemaatregelen die specifiek voor onze beroepsgroep gelden.

 • De kraamverzorgende houdt aandacht voor de basisregels waaronder extra aandacht voor handhygiëne.
 • De kraamverzorgende draagt een chirurgisch mondmasker, binnen de 1,5 meter, bij cliënten die tot de risicogroep behoort voor het krijgen van Covid-19.

Bij een cliënt met verdenking Covid-19 werken wij preventief met beschermende middelen wanneer we de 1,5 meter afstand niet kunnen bewaren. Hierbij wordt de werkinstructie Thuisisolatie bij Coronabesmetting tijdens het kraambed (KCKZ) gevolgd.

Bezoekregeling

Het is toegestaan om kraamvisite te ontvangen wanneer de kraamverzorgende in het gezin aanwezig is. Wij vragen u wel om hier verantwoord mee om te gaan.

Voorwaarden  bezoek te ontvangen in de kraamweek:

 • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn
 • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen.

 

Deze pagina is als laatste bijgewerkt op: 21 juni 2022. 

Onze certificeringen.

Bij Geboortezorg Limburg maak je de juiste keuze. Onze kraamverzorgenden voldoen niet enkel aan de wettelijk verplichte certificeringen maar hebben ook diverse extra opleidingen gevolgd.