Op de website van het RIVM www.rivm.nl  vind je alle benodigde informatie over een goede (hand)hygiëne. Ook staan hier handige vragen en antwoorden over het coronavirus.

 

Intake-gesprekken

Voorafgaand aan het intake-gesprek zal Geboortezorg Limburg contact met je opnemen om af te spreken op welke wijze de intake zal plaatsvinden.

 

Informatie voor degene die net bevallen zijn of waarbij de uitgerekende datum nadert.

Voor het leveren van de kraamzorg als je straks bevallen bent volgen wij de Covid19-richtlijnen van GGD, het RIVM en onze brancheorganisatie.

 

Omdat we streven naar een zo veilig mogelijke leefomgeving voor jou als zwangere of prille ouders én een veilige werkomgeving voor onze medewerkers vragen wij je het volgende:

 

 • Om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden adviseren wij de basisregels geldend voor iedereen in Nederland op te volgen:
  • was je handen
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi ze daarna weg – schud geen handen
  • houdt 1,5 meter afstand in contacten met mensen buiten uw gezin
  • vermijd drukte
 • Vermijd contact met mensen met recent ontstane koorts of luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid en verkoudheid). Vraag familie en kennissen om bij koorts of klachten niet op bezoek te komen.
 • Heb je zelf of een gezinslid koorts (38° C. of hoger) of een van de volgende luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid), meld dit dan vóór de komst van onze medewerker aan Geboortezorg Limburg. Ook wanneer het een intake betreft.

Op de website van het RIVM (www.rivm.nl) vind je alle benodigde informatie over een goede (hand)hygiëne.

Indien je geen toegang hebt tot internet, kun je met vragen terecht bij de landelijke corona-infolijn, telefonisch bereikbaar op 0800 – 1351.

 

Toelichting gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Zorgpersoneel dient altijd de algemene richtlijnen te volgen; geen handen geven, was de handen met regelmaat, hoest en nies in de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Daarnaast volgen wij de hygiënemaatregelen die specifiek voor onze beroepsgroep gelden.
Client zonder verdenking op Covid-19: Het uit voorzorg gebruiken van PBM bij patiënten die geen (verdenking op) Covid- 19 hebben is niet nodig. Wel adviseren wij het dragen van een mondkapje binnen de 1,5 meter.

Client met verdenking Covid-19: wij werken preventief met beschermende middelen wanneer we de 1,5 meter afstand niet kunnen bewaren. Hierbij wordt de werkinstructie Thuisisolatie bij Coronabesmetting tijdens het kraambed (KCKZ) gevolgd.

Bezoekregeling

Voor wat betreft kraamvisite in huis, volgen wij de landelijke richtlijnen van het maximaal aantal personen dat per dag op bezoek mag komen in een huishouden. Kraamverzorgende, leerlingen, JGZ, verloskundigen etc. vallen niet onder de externe bezoekers.

Hierbij blijft het advies voor de kraamvisite thuis dat we voorzichtig zijn met het toelaten van het aantal bezoekers tijdens de kraamweek als de kraamverzorgende in het gezin is. Dit uit zorgvuldigheid voor de pasgeborene, het gezin, maar zeker ook voor de kraamverzorgende. Voorwaarden voor bezoek zijn:

 • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn
 • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen.
 • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen

NB. De voorkeur blijft dat de kraamvisite komt wanneer de kraamverzorgende niet in huis is. In de (poli)klinische setting gelden de regels van het ziekenhuis. Indien de status voor jouw regio als “zeer ernstig” wordt genoemd, dan adviseren wij met nadruk om géén visite te ontvangen, ook als de kraamverzorgende er niet is.

 

Deze pagina is als laatste bijgewerkt in: februari 2021.

Onze certificeringen.

Bij Geboortezorg Limburg maak je de juiste keuze. Onze kraamverzorgenden voldoen niet enkel aan de wettelijk verplichte certificeringen maar hebben ook diverse extra opleidingen gevolgd.