De geboorte van een kindje is het mooiste wat je kan overkomen.

Wat een liefde. Tegelijkertijd zorgt het voor een immense verandering in jullie leven.

De eerste tijd na de geboorte is een kwetsbare en emotionele fase. We verzorgen jullie. We hebben daarbij bijzondere aandacht voor jouw herstel, we houden de ontwikkeling van de baby nauwlettend in de gaten en hebben oog voor elk gezinslid. Door de komst van de baby moet iedereen in het gezin weer zijn nieuwe plekje vinden.

We staan je bij met kennis, handjes en heel ons hart.

Kraamzorg.

Kraamzorg brengt rust en ervaring in die eerste week, zodat jij kunt herstellen van de bevalling. Samen maken we er een bijzondere tijd van.

Waaruit bestaat kraamzorg?

Wat je van ons mag verwachten:

 • Aandacht voor jou: we verzorgen je en voeren controles uit.
 • Aandacht voor de baby: we verzorgen het kindje en voeren controles uit. We zijn opgeleid om vroegtijdig signalen op te vangen en erop te reageren.
 • We leren jullie hoe je met de baby omgaat. Waar moet je op letten, hoe weet je wat hij nodig heeft, welke geluiden maakt hij. Ook de praktische kant van de verzorging komt aan bod. Denk aan het verschonen van een luier, de voeding, hoe houd je hem goed vast en hoe gaat het aankleden?
 • We betrekken je gezin bij de baby, zodat iedereen zijn nieuwe plek binnen het gezin weer vindt. We geven de gezinsleden ook praktische tips over de omgang en de verzorging van de baby.
 • We letten op de veiligheid van de baby voor een onbezorgde start.
 • We doen huishoudelijke taken die samenhangen met de zorg voor jou en de baby.
 • Heel belangrijk: we leggen jullie in de watten!
 • Het allerbelangrijkste: we zorgen ervoor dat jullie met (zelf)vertrouwen de komende tijd tegemoet gaan.
Soorten kraamzorg.

Alles is goed gegaan, jullie beiden zijn gezond en de kraamverzorgende komt bij jullie thuis: dat is ‘reguliere’ kraamzorg.

Voor ons is trouwens geen enkel gezin ‘regulier’, we maken áltijd iets bijzonders van de kraamweek. Maar zo heet het nu eenmaal.

Daarnaast is er nog:

Vroegtijdige inzet kraamverzorgende.

Als het je fijner vindt en het je een zekerder gevoel geeft als je vanaf het begin van je bevalling iemand hebt op wie je kunt terugvallen, dan staan we aan je zijde. Laat dit weten aan je verloskundige en zij schakelt met ons, na overleg met jou. Zo ga je met een zeker gevoel je bevalling tegemoet.

Couveuse nazorg.

De kans bestaat altijd dat de baby na de geboorte nog even in de couveuse moet blijven. Ook dan kun je op onze hulp rekenen. Wij zorgen ervoor dat de overgang van ziekenhuis naar huis zo soepel mogelijk verloopt. Uiteraard kun je bij thuiskomst ook op hulp van onze kraamverzorgende rekenen!

Kraamzorg in het Ronald McDonald huis in Maastricht.

Als je onverwacht in het Ronald McDonald huis moet verblijven, dan zorgen we daar natuurlijk ook met alle liefde voor de baby, jou en je gezin.

Waarom zou je voor ons kiezen?

Omdat we weten hoe belangrijk een goede start is. Goede zorg, geborgenheid en warmte zijn essentieel in een mensenleven, maar bij de start van een nieuw leven zijn ze van wézenlijk belang.

We vertellen je graag waarom je voor ons zou moeten kiezen, maar wie kan het beter zeggen dan de ouders die we eerder hielpen? Zij beoordelen onze zorg met een 8,8.

Dat maakt ons trots en dankbaar en maakt dat we elke dag met veel zin en energie aan de slag gaan.

Daarnaast zijn er nog een paar belangrijke zaken:

 • Goed zorgen voor jou, je baby en je gezin betekent voor ons óók staartjes maken bij je oudste, een goed gesprek hebben met de vader als hij het even niet meer weet en de hond op een liefdevolle manier kennis laten maken met de baby.
 • Niets zo fijn als rust in huis in die eerste periode; we doen er dan ook alles aan dat jullie dezelfde kraamverzorgende in huis krijgen.
 • We zijn 24/7 bereikbaar. Dus wat er ook gebeurt, we zijn er voor je.
 • We zijn actief in elk deel van Limburg, dus altijd bij je in de buurt.
 • We hebben lactactiekundigen in huis. Dus gaat de borstvoeding niet meteen goed, kunnen we direct een borstvoedingsspecialist sturen die je daarbij helpt, zodat het wél goed gaat.
 • Communiceren met je baby, het gaat al vanaf het eerste moment met Dunstan babytaal. Leer elk huiltje en elke beweging kennen en je weet precies wat er met hem of haar aan de hand is. We leren het je graag! Laat het ons weten.
Jouw kraamzorg in stappen.

10-16 weken.

Weer een mijlpaal in je zwangerschap: inschrijven voor kraamzorg. Leuk dat je voor ons kiest! Eerst sturen we je een bevestiging per mail en komen later bij je terug.

Week na inschrijving.

We sturen je per mail of per post een kraamovereenkomst

14-32 weken.

Je ontvangt van ons alle informatie over je zwangerschap. Download onze brochures en/of kom naar één van onze bijeenkomsten bij jou in de buurt. Een goede voorbereiding op je bevalling.

28 – 32 weken.

We komen bij je langs om je te leren kennen. We bekijken je situatie, vertellen over het verloop van het proces en informeren je wat je eventueel zelf nog moet aanschaffen. Maar belangrijker nog, we horen graag wat jíj belangrijk vindt en verwacht van de kraamverzorgende. Zo kunnen we goed inschatten wie straks het best bij jou en je gezin past.

Heb je vragen of heb je misschien nog onzekerheden? Deel het met ons! We willen dat je zo zorgeloos mogelijk de komende tijd tegemoet gaat.

Voor deze afspraak hoef je niets te doen, wij nemen contact met je op.

Vlak voor de bevalling.

Al heb je het al vier keer gedaan, een bevalling blijft spannend. Dus zou je het fijn vinden om wat extra ondersteuning te krijgen voor je bevalling? Dan kun je op ons rekenen! Vroegtijdige Inzet Partus Ondersteuning’ noemen we dat. V.I.P. dus. En dat ben je!

Wij zorgen ervoor dat je je prettig en gerust voelt, dat je ontspannen bent en met vertrouwen de bevalling in gaat. Overleg wel eerst met je verloskundige. De V.I.P. kraamverzorgende staat onder haar supervisie.

Deze uren staan los van de kraamzorguren en worden ook vergoed door de zorgverzekering.

Na je bevalling.

Je kindje is geboren! We komen naar je toe en we gaan er samen een bijzondere kraamtijd van maken. Samen zorgen we voor een geweldige start voor het kleintje. Naast de ‘reguliere kraamzorg’ bieden we ook ‘couveuse zorg’ aan.

Hulp bij borstvoeding.

Wil je graag borstvoeding geven, maar lukt het om welke reden dan ook niet goed? Onze lactatiekundige helpt je. Deze borstvoedingsspecialist ondersteunt je en geeft tips. Een waardevolle hulp waar je achteraf heel blij mee bent.

Na de kraamzorg.

Onze gezamenlijke tijd zit erop. Hoe heb je het ervaren? Wat vond je fijn? Dat horen we graag? Maar nog liever horen we wat je niet beviel. Dan weten we wat we anders kunnen doen bij gezinnen.

Na de kraamperiode ontvang je van ons een uitnodiging om onze zorg te evalueren.

Groene Kruis lidmaatschap (Noord & Midden Limburg)

Wanneer je in Noord- of Midden-Limburg woont kun je lid worden van het Groene Kruis. Een lidmaatschap kost voor heel 2023 maar €15,95. Een lidmaatschap bij het Groene Kruis geeft je als aanstaande ouders verschillende voordelen wanneer je kiest voor kraamzorg van Geboortezorg Limburg:

 • Maximaal 12 uur aanvullende kraamzorg als deze zorg niet vergoed wordt door jullie zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld couveuse nazorg, kraamzorg na adoptie en kraamzorg na een langdurig ziekenhuisverblijf van de baby en/ of moeder. Geboortezorg Limburg zal met jullie samen de zorgbehoefte vaststellen.
 • Een babyweegschaal én borstkolf voor 1 week gratis lenen bij de Medipoint – Groene Kruis winkels. Wil je daarna een borstkolf of weegschaal aanschaffen of blijven huren? Dan krijg je 10% ledenkorting.
 • 10% korting op alles in de Medipoint – Groene Kruis Winkels.
 • De mogelijkheid om 6 tot 9 uur extra kraamzorg in te kopen met 50% korting op het uurtarief.

Klik voor meer informatie hier.

Tijdens de bevalling

Of je thuis bevalt of in een open verloskamer in het ziekenhuis, je kraamverzorgende is erbij. Zodra het nodig is, belt de verloskundige ons en wij komen naar jullie toe. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige en ondersteunt jou in wat je nodig hebt: een verkoelend washandje, een aanmoediging of juist een geruststelling tijdens de weeën.

Na de bevalling verzorgt de kraamverzorgende jou en de baby en helpt ze je meteen met het aanleggen van de baby. Samen met de verloskundige ruimt ze op en dan zorgt ze voor een lekker, schoon bed waar jullie van elkaar kunnen genieten.

Als verloskundige weg is, leert de kraamverzorgende jullie hoe je met de baby omgaat, waar je op moet letten en leert ze jullie praktische zaken. Zo gaan jullie met vertrouwen de nieuwe tijd in.

Na de bevalling.

De kleine is er! Nu begint jullie nieuwe leven samen. 
Een hele verandering. We zijn er voor je in die eerste belangrijke fase.

Kraamtijd.

De eerste week hebben jullie achter de rug. Iedereen heeft al een beetje z’n plekje en z’n draai gevonden. De kraamperiode zit erop. Samen met de verloskundige zorgen wij voor een complete overdracht aan het consultatiebureau. Zo weten zij precies hoe het met jou en de baby is gegaan in de afgelopen dagen.

Rond de 14e dag bezoekt de verpleegkundige Jeugdgezondheidszorg van het consultatiebureau jullie. Zij vertelt jullie alles over hun rol in de komende jaren.

Borstvoeding.

Heeft je kraamverzorgende je in de eerste dagen geholpen met het geven van borstvoeding, daarna staan onze lactatiekundigen je met raad en daad bij. Heb je bijvoorbeeld pijnklachten, problemen met aanleggen, onvoldoende melkproductie, trek aan de bel! Ben je al ietsje verder, dan kun je misschien advies gebruiken over kolven in combinatie met je werk. Vraag hen, ze helpen je verder.

Schakel via je huisarts of andere zorgverlener een lactatiekundige in of neem op eigen initiatief contact op. Ben je aanvullend verzekerd, dan worden die kosten merendeels vergoed.

Neem contact op en we kijken of we je telefonisch verder kunnen helpen of dat we toch even een afspraak plannen om langs te komen.

24 uur per dag, 7 dagen staan we voor je klaar:

Gratis voor jou: ons E-book Wiegwijs

Gratis voor jou: ons E-book Wiegwijs

Wat heb je nodig voor, tijdens en na je zwangerschap? Ons E-book ‘Wiegwijs’ geeft antwoord op de allerbelangrijkste vragen. Vraag het E-book nu kosteloos aan.

E-book aanvragen

Onze certificeringen.

Bij Geboortezorg Limburg maak je de juiste keuze. Onze kraamverzorgenden voldoen niet enkel aan de wettelijk verplichte certificeringen maar hebben ook diverse extra opleidingen gevolgd.