Ruim duizend gezinnen heeft ze in die eerste belangrijke fase begeleid. Loretta Coumans, kraamverzorgende bij Geboortezorg Limburg, vindt haar werk na 29 jaar nog altijd een feestje. Maar het is vooral ook observeren en signaleren. Gaat het goed met de moeder, ontwikkelt de baby zich goed? “Je komt soms ogen en oren tekort.”

Als Loretta terugblikt op het vak is er veel veranderd. “Vroeger was de papa altijd aan het werk, die zag je hooguit ’s avonds even. Nu zijn zij diegene die met flesjes rondlopen en meehelpen. Dat vraagt ook om een andere begeleiding van ons. Mensen zijn ook wijzer geworden, zoeken zelf zaken op via internet. Dat is alleen maar goed. Wij zijn meer coachend bezig, ook op emotioneel vlak. Ons vak staat ook nooit stil, we worden voortdurend bijgeschoold.” Mark Schellings, directeur Geboortezorg Limburg, vult aan: “We hebben veel expertise in eigen huis. Zo hebben wij een team van lactatiekundigen in dienst die indien nodig kunnen helpen bij borstvoedingsproblemen. Op deze manier kunnen we adequaat schakelen ook als mensen hier niet voor verzekerd zijn. Dit is uniek voor kraamzorgorganisaties en omdat wij per jaar bijna 4000 gezinnen van zorg voorzien, beschikken wij over de nodige ervaring binnen ons team. Collega’s kunnen op elkaars expertise bouwen.” 

Loretta vervolgt “Die expertise is er zeker. Mensen die verder van het vak af staan denken nogal eens dat wij de persoon zijn die de beschuitjes smeert en het gezin verwent, maar het vak is zoveel meer dan dat. Alles start bij de geboorte: het eten, drinken en de ontlasting. Niet zelden komt het voor dat de baby op dag 3 of 4 toch terug moet naar het ziekenhuis. Als kraamverzorgende heb je hierin een belangrijke rol: neemt de baby af qua gewicht of ziet hij geel? Maar ook de conditie van de moeder is belangrijk. Die signaalfunctie is misschien wel onze grootste taak.” Mark Schellings knikt en vult aan: “We werken nauw samen met alle ziekenhuizen en verloskundigen in Limburg en kunnen daardoor snel schakelen. Dat is wat we bedoelen met persoonlijk én professioneel: onze twee kernwaarden.”

Loretta is nog lang niet van plan te stoppen. “Ik denk dat geen enkel beroep zo afwisselend is” zegt ze. “De ene keer verleen je zorg in een asielzoekerscentrum en de andere keer kom je bij een artsengezin thuis. Ondanks al die verschillen in leefwijze en culturen, heb je hetzelfde doel voor ogen: een perfecte start, met een goede hechting tussen moeder en kind. De organisatie is weliswaar groot, maar je werkt in teams binnen je eigen regio dus het voelt kleinschalig. Ik vind mijn werk fantastisch en gelukkig is het in 9 van de 10 keer ook echt een feestje. Je staat naast iemand in een van de belangrijkste fases van het leven. Mooier kan niet.”

Benieuwd naar onze kraamzorg? Klik hier